eet-wijzer

Tips en weetjes

MAALTIJDSOEP

mmm een heerlijk bordje maaltijdsoep !

“Drinkend eten”

 

Belgen zijn gek op soep, vooral gezeefd en gebonden met een paar aardappelen. Soep kan ook een lekkere gezonde maaltijd op zich zijn, ideaal om de laatste winterloodjes te trotseren.

 

5 voordelen in één gerecht

· Boordevol groenten : een makkelijke manier om je dagelijkse portie vitamines, mineralen, antioxidanten

- en voedingsvezels aan te vullen.

· Weinig kcalorieën, vetarm en cholesterolarm: als je oplet met kaas, room en vlees.

· Stilt uitstekend de honger en vult de maag.

· Milieuvriendelijk en goedkoop : ideaal om restjes te verwerken.

· Eindeloze variaties en gemakkelijk bij gebrek aan tijd voor een volwaardige maaltijd.

 

 

Hoe tover je snel een soep om tot een gezonde maaltijdsoep:

Je kan 2 aardappelen per persoon of 60 g volle rijst/persoon met de soep laten meekoken. Deegwaren zoals volkoren penne of - spaghetti laat je de laatste 8 tot 10 minuten meekoken.

 Of je kan gewoon enkele sneden volkorenbrood bij je soep eten. Ook lekker als croutons: rooster je brood en bestrijk het met geperste knoflook. Snij in kleine blokjes en leg ze in een diep bord. Schenk je soep erover.

Garnaaltjes, stukjes vis of in reepjes gesneden omelet voeg je de laatste minuut toe.

Stukjes vlees, kip of kalkoen kan je best even apart in wat vetarme bouillon bereiden en dan op het laatste toevoegen.

Werk je maaltijdsoep af met een handvol fijngehakte bladpeterselie.

Een eetlepel halfvolle melk zorgt voor een lijnvriendelijk romig resultaat.

 

 

LENTEGEVOEL OP JE BORD

 

5 porties grieten en fruit per dag:

hoe doet je dat in de praktijk?

Het begint bij je aankopen :

 

Plan minstens 2 inkoopmomenten per week en bereid deze op de volgende manier voor

 

- Kies wat je de volgende 3 tot 4 dagen zal eten.

- Noteer wat je voor deze maaltijden nodig hebt op een boodschappenlijstje:

- Reken op 400 gr groenten/ maaltijd x aantal personen

   bvb: 400 gr wortelen x 2 personen = 800 gr wortelen

- Zorg voor 2 stukken fruit x aantal personen x aantal dagen

   bvb: 2 stuks x 2 personen x 3 dagen = 12 stukken fruit

 

Doe geen boodschappen met een lege maag, zo voorkom je inkopen die minder gezond zijn.

En breng enkel mee wat er op je lijstje staat.

Beperk je voorraden, zodat de drang om iets te consumeren omdat het anders slecht wordt, vermindert.

 

Geef de voorkeur aan verse, geurende seizoensgroenten of fruit, die niet al te rijp zijn.

Dan kan je ze gemakkelijk 1 week (eventueel in de koelkast) bewaren.

Diepvriesgroenten zonder room- en/of saustoevoegingen zijn een prima alternatief bij tijdsnood.

Ook zelf klaargemaakte groenten zoals rode kool, Provençaalse groenten en zelfgemaakte soep kunnen in porties in de diepvriezer worden bewaard.

Ideaal om komaf te maken met het “ik had geen tijd-excuus”.

 

Kies voor een supermarkt of een winkel, die je goed kent.

Zo hoef je niet alle gangen door te gaan, maar ken je direct de weg naar de nodige voedingsmiddelen.

 

Met belgerinkel (= per fiets of te voet) naar de winkel, koop je bewuster.

 

Je verlaagt je kans op hart- en vaatziekten,

beroertes, hoge bloeddruk, bepaalde kankers, cataract enz ...

door dagelijks voldoende verse groenten en fruit te eten.

 

 

APERO-TOMATENSOEPJE

 

Een heel eenvoudig, pittig en lekker soepje met weinig ingrediënten en vlug klaar.

Eén van mijn favorietjes …

 

De tomaat is een gezonde vrucht. Tomaten bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. De tomaat bevat een kleurstof, namelijk lycopeen, die de menselijke cellen kan beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden. Stikstofdioxiden zitten onder meer in tabaksrook en in uitlaatgassen. Lycopeen speelt mogelijk ook een rol bij bescherming tegen kanker.

Het behoort tot de plantenkleurstoffen die bekend staan als de zogenaamde carotenoïden.

 

Tomaten werden ook als afrodisiacum aangeprezen, vandaar de bijnaam "pommes d'amour" in het Frans. De Italianen vinden ze goud waard. Daar staan ze bekend als pomodoro.

 

Ingrediënten op 2 liter groentenbouillon: 1 spl olie, 2 kg apero-tomaten, 4 sjalotten, 3 teentjes knoflook, 1 rood pepertje, peper en een paar blaadjes basilicum voor de garnituur.

 

Bereiding: Verhit de olie en stoof de fijngesneden sjalotjes, knoflook en rood pepertje (eventueel de pitjes verwijderen afhankelijk hoe pittig u het soepje wenst) gedurende enkele minuten. Voeg er de apero-tomaten bij (afhankelijk van de grootte, kan je de tomaatjes op zijn geheel aan toevoegen, halveren of in vieren snijden) en wat peper.

Laat 20 minuten lichtjes doorkoken. Mixen en zeven.

 

Laat het jullie smaken!

 

Katrien De Clercq - EET-WIJZER - Nieuwstraat 51 - 8300 Knokke - Enkel na afspraak - Tel. 050.60.21.12 - GSM 0477.52.28.48 - info@eet-wijzer.be - Facebook